Welkom
Nieuws
De Egmonden
Over de Stichting
Huys Egmont
Geestgronden
Activiteiten
Slotfestijn
Archieven
Historisch Kadaster
Webshop
Links
Contact

  

 

Slotfestijn 2017
“Middeleeuwse Geneeskunde”

Open monumentendag - zaterdag 9 september - Slotweg - Egmond aan den Hoef
aanvang 12:00 uur - toegang gratis


Algemene info :  Het Slotfestijn is een kleinschalig historisch evenement met een hoge educatieve waarde, georganiseerd door Stichting Historisch Egmond. Vanaf 2012 was het Slotfestijn een onderdeel van het Hoeverdorpsfeest, maar vanaf dit jaar (2017) vinden beide evenementen afzonderlijk plaats: Het Hoeverdorpsfeest altijd in het tweede weekeinde van juni, het Slotfestijn voortaan de tweede zaterdag van september, tijdens de Open Monumentendagen. Dit jaar is het Slotfestijn op zaterdag 9 september. De organisatie stelt zichzelf tot doel een hoge mate van bewustwording van de lokale geschiedenis te creëren bij de bezoekers van het evenement. De speerpunten van het Slotfestijn zijn: Theater, exposities en educatie. 

Thema :  Ieder jaar wordt voor het Slotfestijn een thema bedacht. Voor 2017 is dit ‘Middeleeuwse Geneeskunde’, waarbij gebruik wordt gemaakt van de diensten van Middeleeuws Genootschap Monnickendam.

Het idee:  Weledelgeleerde doctoren zullen de bezoekers van het Slotfestijn de pis kijken. Kleur, geur en smaak bepalen de kwaal en daarmee ook hun lot. Ze moeten er wel even voor op de pot! Mogelijk worden ze doorverwezen naar de barbiers /chirurgijns. Zij zijn de heren van de harde actie. Welk lichaamssap bepaalt de bezoeker’s onbalans? Slijm, bloed of zwarte gal? Voor alle klysma's, aderlatingen of amputaties bent u bij de chirurgijns aan het goede adres! Bezoekers dienen echter op hun hoede te zijn voor de oplichters!! Kwakzalvers zullen ze voor veel geld hun ranzige smeersels aanbieden. Keisnijders maken ze wijs dat hun kwalen voortkomen uit stenen of spinrag in hun schedel. Hun verleidelijke verzinsels en onwaarschijnlijke genezingen vallen onder de categorie geniale criminaliteit!

Historische achtergrond :  Na een aantal jaren de focus te hebben gehad op specifieke periodes van onze lokale geschiedenis, ligt de focus nu op het dagelijks leven rondom het kasteel. Ziektes en kwalen kwamen ook in de middeleeuwen dagelijks voor, echter waren de behandelmethodes nogal bijzonder en dat willen we de bezoekers graag laten zien.


Middeleeuws Genootschap Monnickendam: Het Middeleeuws Genootschap Monnickendam verzorgt optredens met o.a. veel geneeskundige onderdelen. In totaal bestaat het genootschap uit zo'n 55 enthousiastelingen, waarvan de meesten betrokken zijn bij de ‘geneeskundige’ acts en een flink aantal rondwandelende ‘patiënten’. Zij vormen een waardevolle aanvulling op een historisch/middeleeuws straatprogramma, zeker omdat hun acts een sterke interactie met het publiek kennen. Hun activiteiten zijn op geschiedschrijving gestoeld; ze denken dat het zo vroeger op de regionale jaarmarkten moeten hebben toegegaan, waar de (zogenaamde) geneesheren als standwerkers hun diensten en waren probeerden te slijten. Daarmee brengen ze ook veel reuring in de tent, vertier voor iedereen.

Meestal trekken ze er met zo’n 30 à 35 mensen op uit, soms meer. Daarvan is het merendeel (90%) acteur/actrice en er zijn mensen van de logistiek, catering en de grime (zéér belangrijk!) mee. Ze spelen dan een aantal (4 tot 5) podiumacts die elkaar opvolgen. De acts worden opgevoerd door Keisnijders, Piskijkers, Kwakzalvers, Chirurgijns (aderlating, punctie, klysma en mogelijk ook een beenafzetting), Barbiers (oor uitspuiten en tand trekken) en Vroedvrouwen (middeleeuwse anticonceptie en bevalling van ’n tweeling!). In de acts zit een educatief deel; er wordt verteld over de humorenleer en de vier levenssappen die vroeger bepalend waren voor de gezondheid van de mens. In alle acts proberen we zoveel mogelijk authenticiteit na te streven (gebaseerd op literatuur- en boekenonderzoek), maar de optredens kennen uiteraard ook ludieke elementen (de diagnose en behandeling) met vooral interactie tussen re-enacters en publiek, dat altijd leuk reageert.

De ‘geneesheren’ proberen natuurlijk mensen uit het publiek te genezen (behalve de vooraf geprepareerde patiënten). Met tussenpozen wordt er dan zo’n cyclus gespeeld. In de pauzes van de podiumacts (en soms tegelijk) loopt de groep leprozen (als ze mee zijn) een rondje met hun kleppers, ratels en poppenvaan. Ook een groep zwervers/bedelaars begeeft zich aldoor tussen het publiek (en verleidt hen tot een potje dobbelen, etc.) en zorgt tussen de acts voor interactie door veel contact te maken met de toeschouwers. Daarnaast speelt de groep een heuse pestuitbraak (spel van ca. 15 minuten), compleet met rattenvanger, pestlijders, pestdoctor, pestdragers, nonnen, de dood en die eindigt met een voordracht van de Ballade van de Dood. Tot slot beschikken ze over een flink aantal pelgrim-tunieken, zodat er ook regelmatig een groep pelgrims (op de terugweg van Santiago) een rondje loopt. Er is voor bezoekers dus altijd wel iets te zien en beleven.

Exposities: In het bezoekerscentrum Huys Egmont zijn in september een groot aantal exposities. Centraal staat uiteraard de permanente expositie (zaal 4) over de heren van Egmont en hun Slot op den Hoef, ingericht door Jos Hof. Verder zijn er de expositie over de Egmondse School, de expositie ‘Egmondse Kinderportretten Door Erwin Bowien 1937-1938’ (zaal 3) en de foto-expositie ’90 jaar Contact met de Egmonden’ (zaal 2). Bezoekerscentrum Huys Egmont is tijdens het Slotfestijn gewoon geopend en vrij toegankelijk voor publiek. Vrijwilligers van Stichting Historisch Egmond zijn aanwezig om bezoekers te ontvangen en uitleg te geven.

Overige openstellingen: In verband met het Open Monumentenweekeinde zullen diverse historische gebouwen in en rond het Slotkwartier hun deuren openen voor publiek. Zo zullen in ieder geval de Slotkapel, Hoeve Overslot en Hofstede Vredevelt geopend zijn voor publiek.

Horeca / terras: Bij het evenement wordt een klein terras ingericht op de grasstrook vóór het bezoekerscentrum, waar bezoekers plaats kunnen nemen om onder het genot van een kopje koffie en/of een biertje de optredens te aanschouwen.

Datum: Zaterdag 9 september (open monumentendag)
Locatie:
tegenover de Slotfundamenten - Slotweg 46-48 - Egmond aan den Hoef
Aanvang: 12:00 uur
Einde: 17:00 uur

Toegang gratis
 


WWWhistorischegmond.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Sitemap            Disclaimer            e-Mail webmaster

© Stichting Historisch Egmond. Geadviseerde schermresolutie 1024x768.
Overname van gegevens alleen na overleg èn met verwijzing naar www.historischegmond.nl.
Oude ansichtkaarten met dank aan Foto Jonker.