Hoe bereikt U de Egmonden?

E-mailadres Afdrukken PDF
Gegevens bijgewerkt april 2014

1. Met de fiets naar de Egmonden
2. Met het openbaar vervoer een dagje uit
3. Treinaansluiting Alkmaar/Heiloo/Castricum
4. Met de bus naar Egmond
5. Regiobus Heiloo-Egmond en Buurtbus Bergen - Egmond
6. Reizen met de OV-taxi/regiotaxi
7. Betaald parkeren in Egmond aan Zee

Overname van gegevens alleen na overleg, en met verwijzing naar www.historischegmond.nl

Komt u met de fiets, de bus, de buurtbus, de OV-taxi, of toch met de auto? Het openbaar vervoer naar de Egmonden is beter geregeld dan U denkt. Wij streven naar accurate gegevens, maar veranderingen gaan soms snel. Wij geven daarom zo goed mogelijk aan waar u de juiste vertrektijden kunt vinden. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , als u aanvullingen wilt melden.

1. Met de fiets naar de Egmonden

Van welke kant u de Egmonden ook nadert, door de weilanden, de  duinen of langs de bollenvelden, het is altijd een schitterende, afwisselende tocht over een goed fietspad.

Vanuit Alkmaar volgt u het onlangs vernieuwde  fietspad langs de Hoeverweg, maar als u geen haast heeft, dan is het aan te bevelen om de Meerweg door de Egmondermeer eens te nemen. Dit kronkelweggetje begint aan de westkant van het parkeerterrein bij ijsbaan de Meent. Later komt u weer op de Hoeverweg en die leidt vanzelf langs de fundamenten van het kasteel van Egmond en vervolgens richting het strand.

Vanuit Heiloo gaat u over de Zeeweg naar Egmond aan den Hoef. Een alternatieve route is via het Maalwater door de weilanden van de Egmondermeer, het Zomerdijkje en de Mosselaan. Naar Egmond-Binnen gaat u over de Vennewatersweg. U komt dan langs de abdij en via de Adelbertusweg gaat U langs de Adelbertusakker door de duinen naar de andere Egmonden.

Het fietspad vanuit Bergen is eveneens beeldschoon. Voor Egmond aan den Hoef, even voorbij het voormalige Karmel klooster kan u ook rechtsaf over het Nachtegalenpad en Delverspad naar Egmond aan Zee. Het Delverspad komt uit op de Egmonderstraatweg. Naar het strand gaat u rechtsaf of na 100 meter kunt u links afslaan en de Van Oldenborghweg nemen die langs de duinen naar Egmond-Binnen gaat. Bij de kruising met de Middenweg en Oude Schulpweg kunt u rechtsaf naar het strand en linksaf naar Egmond-Binnen. Na 300 meter op Oude Schulpweg vindt u rechts de poort van de Adelbertusakker. Het dorp zelf en de St Adelbert Abdij zijn een klein stukje verder.

Als U met de trein aankomt in Castricum of Alkmaar, dan kunt u daar ook een fiets huren. Heel aantrekkelijk is het om voor rond de tien Euro per jaar een abonnement te nemen op de OV-fiets. U meldt zich aan via internet. (www.ov-fiets.nl) en kunt dan voortaan simpel met een pasje een OV-fiets huren voor enkele Euro's per dag. Afrekening loopt via de bank. Houd er rekening mee dat het na aanmelding een paar weken duurt voordat alles is geregeld. Wij hebben in Egmond enthousiaste mensen gesignaleerd met een prima fiets, zij het zonder versnellingen.

Een fietstocht door Egmonds dreven. Een fietstocht in de omgeving van de Egmonden is schitterend en ook aan te bevelen voor groepen. Als u kiest voor de route door de duinen, zorgt u dan wel voor toegangskaarten. Dagkaarten zijn bij de duiningangen te koop en o.a. bij Boekhandel Dekker in Egmond aan Zee. Wie vaker komt kan beter een individuele jaarkaart kopen. Op een langere trip zult u ook plezier hebben van een fiets-en wandelkaart van het Noord-Hollands duinreservaat. De mogelijkheden voor een picknick of andere onderbrekingen zijn legio. en u kunt (ook met behulp van deze website) uw tocht zo plannen dat u langs enkele historische plekken in de Egmonden komt. Anno 2014 is de VVV opgeheven. Wel zijn bij boekhandel Dekker en Dekker (Voorstraat Egmond aan Zee dicht bij het strand) kaarten en boekjes verkrijgbaar. Ook bij de abdijwinkel in Egmond-Binnen is gratis een fiets/wandelroute verkrijgbaar. Het PWN (bezoekerscentrum 'De Hoep' in de duinen bij Bakkum) heeft ook het een en ander te koop zoals de mooie ‘Derpersroute’.  Ook kunt U een fietstocht maken met een gids van Historisch Egmond. Zie Aktiviteiten. terug naar boven

 

2. Met het openbaar vervoer voordelig een dagje uit

Op avontuur. Als u weinig of nooit met het openbaar vervoer gaat, dan zou u het voor een dagje uit naar Egmond toch eens moeten proberen. Het is vaak goedkoper dan betaald parkeren. Stap uit in één dorp en wandel naar het volgende. Een dagje Egmond kan afwisselend, leuk en leerzaam zijn voor jong en oud en hoeft niet veel te kosten. De meeste historische plekken zijn gratis te bezoeken; een visje en een ijsje kosten u ook de kop niet. De buurtbus is altijd voordelig. De OV-taxi brengt ieder die dat wenst van deur tot deur overal naar toe, ook op zondag, als de buurtbus niet rijdt. Als u deze pagina gelezen hebt, hoeft u niet verstrikt te raken in de enorme hoeveelheid informatie over het openbaar vervoer op het internet.  

Een reisadvies op maat via de website
www.9292ov.nl. U hoeft alleen de datum en het adres van vertrek en van aankomst in te vullen bij voorbeeld Boulevard Noord, Slotweg of Abdijlaan. Ook de terugreis kunt u aanklikken en bij details vindt u vertrektijden later op de dag en halteplaatsen. U kunt ook bellen met 0900-9292, maar houd rekening met aanzienlijke belkosten per minuut. Voor ongeveer de helft belt u met de sprekende computer: 0900 1475. Wij bevelen waar mogelijk de buurtbus aan. Die wordt helaas niet weergegeven in het genoemde reisadvies als die plaats ook wordt aangedaan door een lijnbus.

terug naar boven

3. Treinaansluiting Heiloo/Alkmaar/Castricum

Elke trein stopt in Alkmaar en sommige treinen in Heiloo ofwel Castricum. U reist met de O.V-chipkaart of betaalt het hogere tarief van een los kaartje aan de buschauffeur.

Vanuit Alkmaar. Vanaf station Alkmaar gaat lijnbus 165 naar Egmond.  Ook kunt u hier een fiets huren of, als u lid bent, verder met een OV-fiets.

Vanaf station Heiloo (halte Zeeweg) is er minstens elk uur verbinding met de Egmonden via de regiobus Heiloo-Egmond, lijn 408

Vanaf station Castricum. Bus 164 van Connexxion gaat overdag elk uur via Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef naar Egmond aan Zee en retour.
terug naar boven

 

4. Met de bus naar Egmond

zie www.connexxion.nl en typ het lijnnummer in.

Lijn  165 van Connexxion. Deze brengt u in 20 minuten rechtstreeks van station Alkmaar naar Egmond aan Zee. U kunt ook in Egmond aan den Hoef uitstappen, haltes aan de Slotweg nabij de Sabine van Beierenlaan, de Kalkovensweg of de Heilooër Zeeweg bij Albert Heijn/Bibliotheek.  In Egmond aan Zee zijn meerdere haltes. Deze rit gaat niet langs Egmond-Binnen.   (Zie buurtbus 408)

Lijn 164 rijdt elk uur tussen Egmond aan Zee, Egmond-Binnen en Castricum en retour.


Buurtbus /regiobus(april 2014)

De buurtbus/regiobus is voor iedereen. De buurtbus of regiobus rijdt op vaste Connexxion-lijnen volgens een dienstregeling met een vrijwilliger als chauffeur.  Ieder die dat wenst mag instappen in het busje. Er is zelfs ruimte voor een kinderwagen, rolstoel of rollator. Met de rolstoel stapt u gemakkelijk in bij haltes met een verhoogde stoep. De kaartjes zijn bij de chauffeur verkrijgbaar en het tarief is gunstig. U kunt ook reizen met de OV-Chipkaart 

Deze splinternieuwe luxe busjes rijden alleen overdag, niet op zon- en feestdagen, maar in de regel wel op tijd en u zit als een vorst. Zorg ervoor dat u vijf minuten van tevoren bij de halte staat en steek uw hand op als hij er aan komt. Soms komt het voor dat er in plaats van een klein busje toch een lijnbus rijdt.  Voor grotere groepen is dit vervoer niet geschikt, want vol is vol.

Het is handig om bij het buurthuis, verzorgingshuis of bij de bus een dienstregeling op te halen of print er een vanaf de hier genoemde websites (let op: via google kan men ook op verouderde sites komen)

Op www.Connexxion.nl is de dienstregeling te vinden door het invoeren van het lijnnummer. Op www.ns.nl kunt u in de reisplanner uw traject invoeren van A naar B via C. Ook daarin kan de buurtbus zijn opgenomen.


Regiobus Heiloo-Egmond:  overdag elk uur behalve op zon- en feestdagen.
zie www.buurtbusheiloo.nl

Voor de ritten van en naar Egmond is geen lidmaatschap nodig van de buurtbus Heiloo (waar dit wel geldt voor de ritten binnen Heiloo die hier niet zijn vermeld). U koopt een kaartje bij de chauffeur of reist met de OV-chipkaart.

Lijn 408 A
Heiloo- Egmond-Binnen - Egmond aan Zee

Lijn 408 B
Egmond aan Zee - Egmond-Binnen - Heiloo


Buurtbus Bergen rijdt tussen Egmond en Camperduin overdag behalve op zon- en feestdagen.

Op zaterdag rijdt de bus van 11.10 tot 17.50 Zie www.buurtbusbergen.nl

Vanuit alle dorpen in de gemeente Bergen reist u met de buurtbus Bergen langs een groot aantal halteplaatsen naar de drie Egmonden. De dorpen zijn op deze wijze met elkaar verbonden. Bij de bibliotheek, gemeentehuis, buurthuis, bij alle verzorgingshuizen én de chauffeur is de dienstregeling verkrijgbaar. Wie dat niet zo aanspreekt, kan eens een ritje meegaan en de chauffeur om raad vragen voor de terugweg. Negeer de horizontale banen van de dienstregeling; die heeft u alleen nodig als u wilt overstappen op de bus van Connexxion.


Lijn 410 Camperduin, Groet, Schoorl, Bergen (Plein), Bergen aan Zee, Egmond a/d Hoef (Raadhuis)naar Egmond aan Zee busstation en retour. zie www.buurtbusbergen.nl

Lijn 410 Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef, Bergen, Bergen aan Zee, Bergen, Aagtdorp, Schoorl, Groet, Camperduin.

terug naar boven

6. Reizen met de OV-taxi (= Regiotaxi Noord-Kennemerland) 2014

De OV-taxi, ook Regiotaxi genoemd. Deze rijdt elke dag van 06.00 uur tot 24.00 uur. De OV-taxi is tegenwoordig bedoeld voor iedereen die vervoer wenst van deur tot deur, bereid is om daar even op te wachten en het niet erg vindt om soms wat om te rijden. In gemeentehuizen, buurthuizen etc. vindt u folders over de OV-taxi. U zult het meest tevreden zijn als u de ‘spelregels’ kent en weet wat u mag verwachten.

U belt 0900 - 8878 en kiest optie 1. Dit geldt in elk geval tot medio 2014. Het nummer verandert mogelijk omdat het vervoer dan opnieuw wordt aanbesteed. U belt minimaal een uur tevoren (liever langer, of een dag tevoren, voor feestdagen beter een week tevoren) en hoort meteen wat de kosten zijn. U spreekt een tijd af bij voorbeeld tien uur. De regel is dan dat de taxi arriveert tussen kwart voor tien en kwart over tien. U kunt afspreken dat u wordt gebeld als hij eraan komt. Bij grote drukte kan de tijd nog wat uitlopen. Hulpmiddelen kunnen mee, maar dat dient u wel aan te geven als u belt voor de afspraak.

Taxi. U kunt natuurlijk ook een gewone taxi nemen: In Egmond aan Zee is taxibedrijf Baaij: tel. 072-5071328

terug naar boven

7. Betaald parkeren in Egmond aan Zee 2014 (nieuwe regeling)

Wanneer? Betaald parkeren in Egmond aan Zee van 1 maart  tot 1 november, dagelijks van 10.00 tot 19.00 uur

Tarief en dagkaart. Het tarief is in 2014 € 1,90 per uur. Nieuw is een dagkaart van € 10,- geldig in de gehele gemeente Bergen, behalve in de gebieden met kort parkeren (zoals het winkelgebied in Egmond aan Zee).

Kort parkeren in winkelgebied. In de Voorstraat en een stukje van de Julianastraat geldt parkeren voor maximaal 1,5 uur met een parkeerschijf en een speciaal parkeerkaartje uit de automaat. De Voorstraat heeft een apart regiem (zie onder).

Verschillende zones: In bepaalde woongebieden, met uitsluitend parkeren voor vergunninghouders, mag u alleen staan met een vergunning of bezoekerskaart voor zone C en D. Voor die zones is uw parkeerkaartje uit de automaat niet geldig. Let u dus goed op waar u een kaartje uit de automaat haalt of vraag voor de zekerheid of u goed staat. Denkt u niet dat u het er op een rustige dag wel even op kunt wagen. Het kan u duur komen te staan en dat is zonde van uw mooie dag in Egmond.

Toegankelijkheid van de Voorstraat in Egmond aan Zee.
In de periode van 1 maart tot 1 november (periode betaald parkeren) is de Voorstraat  alleen van ma t/m zaterdag open van 07.00 tot 11.00 uur voor laden en lossen.
Van 1november tot 1 maart (periode van gratis parkeren ) is de Voorstraat geopend voor verkeer van maandagochtend 06.00 uur t/m zaterdagochtend 11.00 uur. De Voorstraat is dan gesloten voor verkeer van zaterdagmiddag 11.00 uur tot maandagochtend 6.00 uur.

File en weinig plek.
Met de auto is Egmond aan Zee over slechts één weg, de Egmonderstraatweg, te bereiken. Op mooie zomerdagen betekent dit vaak dat u in de file staat en dan is het lastig of zelfs onmogelijk om een plekje voor de auto te vinden. Soms is er nog wel plaats op het particuliere parkeerterrein bij "Appartementen De Egmonden", direct na het stoplicht bij de entrée van Egmond aan Zee. Beter is, dat u – vooral op mooie zomerdagen- de auto achter laat op het grote parkeerterrein van ijsbaan de Meent bij Alkmaar. Daarna gaat u verder met bus 165 of met de meegebrachte fiets.terug naar boven

Laatst aangepast op dinsdag, 22 april 2014 11:28