Slotfestijn: Informatie voor de spelers

E-mailadres Afdrukken PDF     Repetitie Slotfestijn zaterdag 2 juni 2012                             foto Cor Mooij 


Hier vindt u  foto’s en filmpjes van het Slotfestijn.

Voor andere links houden we ons aanbevolen.

 

1. Film van Frits van Eck op DVD van 55 minuten

 Scènes van de  wasvrouwen, vissers, edelen, monniken,  muziek, dans en alle spelers die over de brug lopen. Prachtige sfeerbeelden.

 de DVD is te bestellen via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of bel 0226 - 410692. Frits stelt ook gratis een gewenste foto  via de mail ter beschikking.

 Klik hier voor  een voorproefje van de film: http://youtu.be/fltrEcJySrw

 

2. Foto’s Frits en Colette van Eck:  http://www.flickr.com/photos/fve/

 

3. Foto’s van Trees Visser  van de dorpsraad op www.egmondadhoef.nl

 

4. Foto’s Frans Tijssens: www.fotos-egmond.nl   rubriek Hoeverdorpsfeest

    Een prachtige serie foto’s die je kunt downloaden voor eigen gebruik.

    Voor een hogere resolutie vraagt Frans een vergoeding.

 

5. Foto’s Cor Mooij op facebook: www.facebook.com/cor.mooij.9 

    Je kunt ze alleen zien na aanmelding en inloggen op facebook.

     Dat is een keus, want  je hebt er dan ineens  facebookvrienden en ongevraagde mail.   

 

    Cor loopt met plannen om  t.z.t. van deze foto’s  en van de foto’s die hij op 9 juni heeft

    gemaakt (die staan er niet op) een mooi boekje te  maken.

    Er is ook plaats voor mooie foto’s van anderen. 

 

6. Filmpje van de Alkmaarsche Courant op www.nhd.nl, Klik op:

 http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/alkmaar/article16134613.ece/Drie-Egmonden-slaan-handen-ineen-voor-middeleeuws-spektakel

7. Filmpje Tom Stam: http://www.film-egmonden.nl


Doelstelling Slotfestijn  (ons uitgangspunt en leidraad in het proces)
Wij willen zowel publiek als vrijwilligers op speelse wijze warm laten lopen voor de bijzondere Egmondse geschiedenis. Theatrale kunst met de historie hoog in het vaandel, mede door en voor kinderen. Samenwerking met groeperingen uit de Egmonden en omgeving wordt nadrukkelijk gezocht. Kwaliteit gaat voor kwantiteit.


Inloop Slotfestijn in het Historisch Informatie centrum (HIC) op Slotweg 46: 
Dit was elke
 zaterdag van 11.00 – 13.00 uur in het Historisch Informatie Centrum (HIC) Slotweg 46 te Egmond aan den Hoef  tegenover  de fundamenten van het Slot.  De kleedgroep heeft  advies gegeven aan figuranten en medewerkers  Inbreng van stoffen, leer , riemen en er werd gewerkt aan de kostuums.  
Dit was ook  de gelegenheid om om de foto te gaan voor de portrettengalerij, van top tot teen in kostuum.


Kledingadvies:
Het kledingadvies dat de spelers kregen staat  hier. (link opent PDF in nieuw venster)

De kleedgroep heeft al fantastisch werk verricht onder leiding van Rina van der Reep
Bij haar thuis leek meer op een kledingfabriekje! Op de foto Corry Glorie, een trouwe helper die even nergens anders meer tijd voor heeft naast haar gewone werk. Dat krijg je als de hele familie mee doet!
 
Op Slotweg 46 leek het elke zaterdag op een soort bijenkorf. Het was een komen en gaan van spelers en helpers. De voormalige bibliotheek hing  vol kleding die al af was.

Spelgroepen o.l.v. Wim van Bokhorst
Edelen:  Marjan de Waard tel. 072-5064720  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Monniken: Harry Trompert tel. 072-5621112 Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Het volk:  Jan Stam tel. 072- 5129064 Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Overige spelers, muzikanten en vertellers  Carla Kager tel.  072-5065692 Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Ridders/krijgers: Arvid van Ulzen tel. 072-5063588 Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Gastvrouwen Inge Krab 072-5064559  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Marktmeester historische markt:  Ron van der Does, 072-5062666  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.Repetities
op Slotweg 46

zaterdag 12 mei    14.00 uur - 17.00 uur  alle spelers oefenen op locatie  in hun kleding en met attributen
medewerkers en proefpubliek welkom


zaterdag 2 juni      14.00  uur - 17.00 uur  generale repetitie voor alle groepen,
alle spelers in kleding
medewerkers en proefpubliek welkom

zaterdag 9 juni       10.00  uur   Zo nodig beschikbaar zijn alle spelers in kleding

11.00 uur   Groepsfoto maken en laatste instructies van de regisseur

12.00 uur   Opening Hoever Dorpsfeest/Slotfestijn door burgemeester Hafkamp
Slotfestijn begint  

17.00 uur    Afsluiting, opruimen en nazitten


Portrettengalerij
Iedere speler/medewerker van het Slotfestijn is uitgenodigd om een eigen portret te maken en dit naar de regisseur te sturen. Gecombineerd met je foto komt dit dan in de portrettengalerij op deze website (tenzij je aangeeft dat niet te willen).  De regisseur stimuleert spelers/figuranten/medewerkers  om te bedenken, wie ze nu eigenlijk spelen op die dag in 1204. Sommigen zitten vooral vast aan de historische persoon die ze zijn of de persoon uit het boek van Kieviet. Anderen kiezen zelf hun personage, maar grijpen dan soms toch terug op wat bekend is van hun voorouders. Wie er niet uit komt kan hulp krijgen via de mail of door op zaterdagmogrgen langs te komen.
De kleedgroep wil graag dat iederee
n compleet van top tot teen op de foto gaat.

Kort verslag
Theatermaker Wim van Bokhorst, alias ‘De Keetmeester’ is artistiek leider van het Slotfestijn. Hij presenteerde op 19 november de plannen op de fundamenten zelf aan een flinke groep belangstellenden die ze enthousiast ontvingen en met ideeën kwamen. In totaal zijn nu al meer dan 100 mensen aangemeld bij het Slotfestijn als vrijwilliger, speler of figurant.  

Ook de bijeenkomst op 21 januari in de Schulp was bijzonder geanimeerd, mede dankzij de muziek van de "Cornuiten, trawanten en voetvolk van Banjaert". Wim van Bokhorst vertelde over de verschillende rollen, de vrije spelers, de spelers met een dragende rol met of zonder tekst.   Hij vroeg iedere speler te bedenken wie hij of zij gaat zijn tijdens het Slotfestijn. Vervolgens zijn er al repetities geweest op 20 maart en 21 april. De spelers groeien in hun rol en zijn bezig hun eigen portret op te stellen.

Diverse groepen komen afzonderlijk bijeen. Zo oefenen een groep van 7  monniken met Jacqueline Elemans in het Gregoriaans zingen. Ook de groep edelen rond de vrouwe van Egmond Marjan de Waard, werken gezamenlijk aan hun kostuums en rollen. De wasvrouwen leren al vast een paar leuke middeleeuwse liedjes om te zingen bij het werk.

Op Slotweg 46 is het elke zaterdag een drukke boel. De kleedgroep is er bezig en diverse helpers van het Slotfestijn ontmoeten elkaar en komen zo elke week een stukje verder. De kleedgroep onder leiding van Rina van der Reep (die zelf tientallen kledingstukken heeft gemaakt) en Marja Karels heeft de kostuums van vrijwel alle spelers nu klaar.  Wie nu nog iets wil zal het zelf moeten maken met hun insructies.

Vergunning/veiligheid
Inmiddels is ook door de gemeente vergunning verleend voor het Slotfestijn, echter wel onder strikte voorwaarden omdat er maar één brug is naar de fundamenten en omdat de overgangen naar de eilanden niet overal goed begaanbaar zijn. Ook speelt mee het feit dat er rondom water is en een betonnen rand rond de fundamenten onder de waterlijn.  Het publiek komt niet op de fundamenten, maar loopt er omheen. Kinderen die meedoen met zwaardvechten komen alleen op het eerste eiland en onder begeleiding. Het mogen er niet meer dan 15 tegelijk zijn.  Voor het maken van de groepsfoto mogen er niet meer dan 75 personen tegelijk op de fundamenten. 
De organisatie doet er alles aan om het Slotfestijn veilig te laten verlopen. Meerdere spelers krijgen hiervoor aparte instructies van de regisseur.  Op Slotweg 46 wordt een EHBO-post ingericht.